مشخصات کتاب:
ناشر: انتشارات انقلاب اسلامی
موضوع كتاب: سیاست
نوبت چاپ: اول
تاریخ چاپ: زمستان ۱۳۹۴
کتابهایی برای انتخاب درست
در طول ۳۷ سال که از شکلگیری انقلاب اسلامی میگذرد، تاکنون ۳۵ بار انتخابات برگزار شده است. میزان مشارکت سیاسی مردم در انتخابات ایران نیز موضوعی است که کمتر نظیری برای آن در دنیا میتوان یافت. از همین روی، با توجه به اهمیت موضوع انتخابات و انتخاب درست، انتشارات انقلاب اسلامی در آستانهی پنجمین انتخابات مجلس خبرگان و دهمین دورهی انتخابات مجلس شورای اسلامی، مجموعه کتاب «انتخاب صالحان» را که شامل بیانات رهبر انقلاب در سالهای مختلف دربارهی اهمیت انتخابات است، در قالب نُه جلد، تدوین و عرضه کرده است.
قبل از پیروزی انقلاب اسلامی، مردم هیچگونه دخالتی در انتخاب افراد شایسته بهعنوان نمایندهی آنها در همهی سطوح حکومت نداشتند. رژیم پهلوی هیچ سهمی برای نظرات مردم قائل نبود و مردم هیچ نقش تعیینکنندهای در مناسبات سیاسی نداشتند. حتی بسیاری از آنها از اتفاقاتی که در کشور میافتاد، بیخبر بودند. اما با پیروزی انقلاب اسلامی در بهمن سال ۵۷ توسط مردم و با رهبری امام خمینی رحمهاللهعلیه، اوضاع تغییر پیدا کرد. امام خمینی رحمةاللهعلیه نگاه به مردم و اهتمام به رأی آنها را برای «تعیین سرنوشت آیندهی مملکت»۱ لازم و ضروری میدانستند و بلافاصله بعد از سرنگونی رژیم پهلوی، اقدام به همهپرسی برای انتخاب مدل حکومت از آحاد مردم کردند.
پس از آن، با انتخاب مدل «جمهوری اسلامی»، که دارای دو شاخصهی «جمهوریت» (یعنی مردمی بودن) و «اسلامیت» (یعنی برخاسته از تعالیم الهی) بود، نقش مردم پررنگتر از قبل شد. بنابراین با اینکه «مشروعیت» جمهوری اسلامی از اسلام نشئت میگیرد، اما «مقبولیت» آن همیشه نیازمند حضور مؤثر مردم است.
اهمیت مسئلهی انتخابات در جمهوری اسلامی
از همین روی، انتخابات نیز در جمهوری اسلامی از اهمیت ویژهای برخوردار است. انتخابات در ایران نهتنها یک واجب سیاسی، بلکه یک حماسهی سیاسی بهشمار میرود که «مظهر اقتدار نظام اسلامی»۲ و «مظهر آبروی نظام است».۳ انتخابات در ایران «مظهر ارادهی ملی است، نماد مردمسالاری اسلامی است.»۴ بههمین جهت «دشمنان ملت ایران همیشه سعی کردهاند انتخابات را از شور و هیجان بیندازند. برنامهریزی کردند که مردم را از حضور در پای صندوقهای رأی بازبدارند.»۵
در طول ۳۷ سال که از شکلگیری انقلاب اسلامی میگذرد، تاکنون ۳۵ بار انتخابات برگزار شده است. میزان مشارکت سیاسی مردم در انتخابات ایران نیز موضوعی است که کمتر نظیری برای آن در دنیا میتوان یافت. در هیچکدام از کشورهایی که ادعای دموکراسی میکنند، چنین حضور گسترده و مشارکتی از سوی مردم دیده نشده است. بههمین دلیل است که رهبر انقلاب نیز در اینباره فرمودهاند: «شما در کدامیک از دموکراسیهای دنیا این را سراغ دارید که ۸۸ درصد از حائزان شرایط در انتخابات (طبق آماری که به ما دادهاند) پای صندوقهای رأی حاضر شوند؟ این کسانی که در دنیا دم از حقوق مردم و دموکراسی و آزادی میزنند و آن را به رخ این و آن میکشند و همه را متهم میکنند و هرکسی را که با آنها همسو نباشد و به آنها انتقاد داشته باشد، به خودرأیی متهم میکنند، مگر در انتخاباتشان چقدر از مردم شرکت میکنند؟»
آخرین نظرات