بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام و صلوات بر محمد و آل محمد، جلسه دفاعیه تحقیق پایانی سرکار خانم لیلا صالحی با عنوان «اقسام مزاج و ویژگیهای آن از دیدگاه آیات و روایات» با راهنمایی سرکار خانم اعظم اسدالهی در روز سه شنبه 28/6/1396، ساعت 12:45 در مرکز مدیریت حوزههای علمیه استان قزوین با حضور داور محترم حجت الاسلام و المسلمین رضا کاظملو برگزار شد. جلسه دفاعیه 1 ساعت به طول انجامید و در نهایت تحقیق پایانی با کسب رتبه عالی پذیرفته شد.
متن حاضر، چکیده تحقیق پایانی «اقسام مزاج و ویژگیهای آن از دیدگاه آیات و روایات» است.
چکیده
تحقيق پاياني حاضر با هدف «اقسام مزاج و ویژگیهای آن از دیدگاه آیات و روایات» تدوين شده است. در نهاد تمام جانداران از ابتداي خلقت، امور فطري و غريزي بسياري قرار داده شده است. نياز به تغذيه يكي از اين امور است. قرآن كتاب هدايت است و تمام مسائل موردنياز انسان را مورد توجّه قرار داده، از اين رو در مورد تغذيه انسان هم نكات ارزندهاي ارائه نموده است. تغذيه در قرآن با واژگاني از قبيل «أكل» و «طعام» مورد توجّه قرار گرفته است. آنچه در قرآن كريم در رابطه با تغذيه مورد تأكيد قرار گرفته، بهرهمندي از غذاي حلال و طيّب و پرهيز از غذاي حرام و خبيث است. ولي علاوه بر اشاره به انواع تغذيه، مسأله طبايع چهارگانه كه در موجودات و اقسام مزاج در انسان (مانند مزاج تسنيم، مزاج كافور، مزاج زنجبيل، مزاج سلسبيل) در آيات مختلفي مطرح شده كه ظاهراً با نوع تغذيه انسان ارتباط مستقيمي دارد كه پژوهش حاضر به بررسي ويژگي تغذيه سالم با در نظر گرفتن طبع و مزاج انسان و توجّه به طبايع غذاهاي مورد استفاده پرداخته است. بحث تغذيه از جمله مباحثي است كه مورد توجّه كارشناسان علوم مختلفي از جمله علم طب، علم كشاورزي و علم اقتصاد قرار گرفته؛ ولي پژوهش حاضر با رويكرد قرآني- روايي با استناد به منابع طبّ سنّتي به روش توصيفي تدوين گرديده است. آنچه از بررسي منابع در زمينة تغذية سالم حاصل شد، اين بود كه در وجود تمام موجودات طبايع چهارگانه (آب، خاك، هوا، آتش) گرم و خشك، گرم و تر، سرد و خشك و سرد و تر وجود دارد كه انسان نيز يكي از اين موجودات است. ولي در وجود انسان با توجّه به شرايط اقليمي يكي از طبايع بر ديگران غلبه نموده، تبديل به حالتي در انسان ميشود كه مزاج ناميده ميشود و مزاج دموي، صفراوي، بلغمي، سوداوي از اين جمله است. اگر انسان در طول زندگي متناسب با نوع مزاج خود تغذيه كند، حتماً از سلامت لازم برخوردار ميشود. الگوي تغذيه سالم با توجّه به مزاج آنها بدين شرح است؛ تغذيه افراد صفراوي از غذاهايي با طبع سرد و تر، تغذيه افراد دموي از غذاهايي با طبع سرد و خشك، تغذيه افراد بلغمي از غذاهايي با طبع گرم و خشك و تغذيه افراد سوداوي با غذاهايي با طبع گرم و تر ميباشد.
كليد واژگان: تغذيه، سالم، طبع، مزاج، آيات و روايات.
آخرین نظرات