مصاحبه حوزه علمیه کوثر با آقای صالحی استاد و فعال مهدوی با موضوع «فرصتها و تهدیدها حوزه مهدویت»
1- مسأله انتظار منجی مورد توجه بسیاری از جهانیان است. بفرمایید فرصتهایی که در موضوع مهدویت برای ما پیروان مذهب اهلبیت (علیهم السلام) وجود دارد چیست؟
از فرصتهایی که برای پیروان مذهب اهلبیت (علیهم السلام) وجود دارد موارد زیر است:
الف) وجود خود اهلبیت (علیهم السلام) که در عالم حضور دارند و منبع فیض هستند. لذا تبیین ابعاد وجودی ایشان و برکات و آثار معرفتی و شناختی آنها خود فرصت عظیمی است جهت گسترش فرهنگ مهدوی؛
ب) وجود بیش از 6 هزار روایات مهدوی که خود فرصت قابل توجهی در دستان ما است.
ج) معرفتشناسی و ترویج آن در جهان: در طول تاریخ انسانهای زیادی که غالباً تأثیرگذار در عرصه اجتماع و فرهنگ بودند که با شناخت دقیق از حضرت بقیهالله و اهلبیت (علیهمالسلام) داریم که فرصتی هستند برای ترویج جهانی و فرهنگ مهدوی مثل: هانری کربن.
د) جنگها خود فرصت هستند در عین حالی که خانمان سوزند. (البته باید تلاش کرد که کمترین ضرر را داشته باشند) خود پیامبر (صلی الله علیه و آله) بیش از 800 جنگ داشتند و امیرالمومنین (علیهالسلام) هم هر 8 روز یک جنگ داشتند. در زمان حکومت امام علی (علیهالسلام) سه جنگ مهم و داخلی داشتند با این نگاه خواهیم دید که در عصر ما جنگ با داعش بزرگترین فرصت شد جهت تبیین و نشان دادن چهره واقعی تشیع و تقبیح چهره اسلام آمریکایی و اسرائیلی علاوه بر آن عامل روشنگری بود. در زمان شاه عباس صفوی با کشته شدن 40 هزار از برادران اهلسنت و تشیع بود که خود باعث برطرف شدن چهره نفاق گشت و علمی شد برای ترقیب مذاهب دیگر. جنگ تحمیلی هم خانمان سوز بود اما تنها حکومت تشیع در جهان الگویی برای کشورهای اسلامی دیگر شد و لذا موجب شد تا بیداری اسلامی صورت بگیرد.
2- از دیدگاه حضرتعالی تهدیدهای مباحث مهدویت چیست؟
اول از همه: فرهنگ غلط انتظار، در این فرهنگ بنا بر این شد که بنشینیم و فقط چشم انتظار باشیم. (انتظار صرف)؛ دوم: تلقین بر دیدارهای امام زمان (علیهالسلام)؛ سوم: متمرکز شدن بر مباحث کم فایده مهدوی مانند ازدواج حضرت یا چهره و سیمای حضرت و از قبیل موارد دیگری که وجود دارد. این موادی که گفته شد از جمله موارد تهدید بود.
3- آسیبهای مباحث مهدویت چه مسائلی است:
از جمله آسیبهای مباحث مهدویت میتوان به چند مورد اشاره کرد از جمله: 1- فرصت سوزی از اتفاقات مثل جنگ و بیداری اسلامی؛ 2- استفاده نکردن از موقعیت فرهنگی و مناسبتی از جمله در محرم و صفر یا ماه مبارک رمضان یا مناسبتهای جهانی و بین المللی که خود فرصت دیگری است، مانند: اجلاس سران و دانشمندان.
4- چگونه میتوان این تهدیدها را به فرصت تبدیل نمود؟
در این مورد بهتر است از کلام امیر المومنین (علیهالسلام) بهرهای ببریم، ایشان میفرمایند: الفرصت مرا سحاب؛ فرصت سازی نکنیم فرصت مانند ابر میگذرد.
طبیعت و حقیقت عالم این است که عالم طبیعت عالم تزاحم است؛ لذا باید رفع تزاحم گردد. اصل خلقت بر مبنای فرصت است، تهدید نتیجه جهل بشر است؛ لذا باید جهل برطرف گردد. (خداوند خالق خیر است نه شر) شر زاییده فرهنگ بشری است نه الهی؛ لذا باید در مقولهای متمرکز شد که فرهنگ الهی را از همان راهی که به انحراف برده شد از همان راه برگرداند، که همان ارتقاء معرفت و شناخت بشر از جوامع است. باید سعی کنیم تا با شناسایی دقیق تهدیدها و عوامل تأثیرگذار در آن و داشتن برنامه و چشمانداز فرهنگی انتظار و مهندسی فرهنگی جهان شمول، در راستای فرهنگ جهانی انتظار قدمی برداریم.
آخرین نظرات