بسم الله الرحمن الرحیم
کارگاه مهارت افزایی طرحنویسی
با سلام و صلوات بر محمد و آل محمد و با آرزوی توفیق به استحضار میرساند به مناسبت هفته پژوهش کارگاه مهارت انتخاب موضوع و طرح نویسی (کاربرگ پیشنهاد موضوع و کاربرگ طرح تحقیق سطح 2 با توجه به آئین نامه جدید) با حضور سرکار خانم فاطمه مخلصآبادی فراهانی کارشناس پژوهش مدرسه علمیه کوثر قزوین برای طلاب مشغول به طرح نویسی و کسانی که در آستانه انتخاب موضوع تحقیق پایانی خود هستند در روز چهارشنبه 1/10/1397 رأس ساعت 10 در یکی از کلاسهای مدرسه کوثر انجام شد. در این کارگاه مراحل انتخاب موضوع و طرحنویسی به صورت مفصل بیان شد.
قسمتهایی از مباحث عنوان شده توسط خانم مخلصآبادی فراهانی:
انتخاب موضوع: ابتدا باید تحقیق و بعد مطالعه عمیق صورت گرفته باشد تا تحقیق علمی باشد و خلاءها و رخنههایی که در موضوع خاصی وجود دارد به عنوان مسئله تحقیقی ارائه شود. یعنی بعد از مطالعات، مشکل را به سوال و عنوان تبدیل نماید.
مسئله چیست؟
پرسشهای بیپاسخ و مرتبط با هم هستند که دانشها و مهارتهای فعلی شخص برای حل آن کافی نیست. مسئله در محاصره دو دسته اطلاعات قرار دارد: نخست اطلاعات و واقعیتهایی داریم و از دل آنها مسئله میروید؛ از سوی دیگر باید با تمرکز بر مسئله به اطلاعات جدیدی دست یابیم تا بتوانیم آن را حل کنیم. مسئله باید در تاریخ علم مجهول باشد، نه برای شخص محقق.
طرحنامه:
طرح دو گونه است: تبین مسئله (طرح اجمالی)؛ طرح تفصیلی.
هر تحقیق باید محدوده و زاویهای خاص داشته باشد و از سوی دیگر محقق در حال تألیف کتاب نیست. بلکه در حال پژوهش برای تحقیق پایانی است پس باید به مسئله بپردازد نه موضوع. اهمیت و ضرورت موضوع بیان شود تا به مسئله پژوهش برسد.
تبار شناسی مسئله، تعیین دامنه و قلمرو زمانی و مکانی است و از این رو مشخص میشود که در چه علمی مسئله مورد واکاوی قرار میگیرد.
طرح تفصیلی
در طرح تفصیلی به پیشینه توجه خاصی میشود؛ پیشینه یکی از ارکان اساسی در پژوهش است. آنچه باید در پیشینه مورد مداقه قرار گیرد ذکر منابعی است که در رابطه با مسئله پژوهش مورد بررسی قرار خواهد گرفت. مطالعه عمیق، دقیق و انتقادی و گزینش گونه، از لوازم اصلی در نوشتن پیشینه است. در نگارش پیشینه بهتر است سیر تاریخی آثار رعایت شود.
سوال اصلی
سوال اصلی همان عنوان ماست که به صورت مسئله آن را بیان میکنیم.
سوالات فرعی
سوالاتی است که با شکستن یکی از متغیرهای موضوع به دست میآید. همین سوالات عناوین فصلها را تشکیل میدهد.
برای روشن شدن بحث طرح تحقیق خانم فتانه حیدری با موضوع اعتدال و میانهروی از منظر آیات و روایات مورد بررسی قرار گرفت و به سوالات طلاب پاسخ گفته شد.
آخرین نظرات